Horizonnen

een mondiale geschiedenis van de wetenschap

EAN:  9789026347610
Publicatie datum:   16-08-2022
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal pagina's:  464

  Bestelbaar

Horizonnen van James Poskett is een eerbetoon aan de door de geschiedenis vergeten wetenschappers. Hij toont aan dat de geschiedenis van de wetenschap er een is van mondiale culturele uitwisseling.

Menigeen denkt dat de moderne wetenschap zijn oorsprong in Europa vindt, met grote geesten als Copernicus, Newton, Darwin en Einstein. Maar de geschiedenis van de wetenschap was en is nooit een uitsluitend Europees avontuur geweest. Copernicus maakte gebruik van mathematische kennis uit Arabische en Perzische geschriften, Newtons bewegingswetten waren gebaseerd op astronomische waarnemingen uit Azië en Afrika. Voor zijn On the Origin of Species raadpleegde Darwin een zestiende-eeuwse Chinese encyclopedie en de Bengaalse natuurkundige Satyendra Nath Bose was Einsteins inspiratiebron voor zijn studie van de kwantummechanica.


Horizonnen vertelt de geschiedenis van de wetenschap zoals die nog niet eerder werd verteld. Het toont aan dat de geschiedenis van de weten schap er een is van mondiale culturele uitwisseling.

Horizonnen is een eerbetoon aan door de geschiedenis vergeten wetenschappers. We maken kennis met Graman Kwasi, de zeventiende-eeuwse Afrikaanse botanist die een medicijn tegen malaria ontdekte, Hantaro Nagaoka, de negentiende-eeuwse Japanse wetenschapper die de structuur van het atoom ontdekte, en Chung-Yao Cha, de twintigste-eeuwse Chinese natuurkundige die antimaterie ontdekte (terwijl een Amerikaanse collega er de Nobelprijs voor ontving).


Over Horizonnen:


‘Geweldig. Het is hoog tijd dat we erop gewezen worden dat wetenschappelijke vooruitgang een Internationale aangelegenheid is.’

- Ian Stewart, auteur van Significant Figures


‘Dit boek is een ware schatkamer. Het toont helder en duidelijk aan dat wetenschap nooit uitsluitend een Europees avontuur was, maar bij uitstek het resultaat van interculturele uitwisseling.’

- Jim Al-Khalili, auteur van Hoe leven ontstaat


‘Fenomenaal. Trekt terecht alles wat we tot nu toe dachten over de ontwikkeling van wetenschap in twijfel.’

- Rebecca Wragg Sykes, auteur van Kindred

  EAN: 9789026347610
  Auteur: 
  Uitgever: Ambo/Anthos Uitgevers
  Publicatie datum:   16-08-2022
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 228 mm
  Breedte: 150 mm
  Dikte: 43 mm
  Gewicht: 734 gr
  Status:  Bestelbaar
  Aantal pagina's: 464
  Keywords:   wetenschappen;geschiedenis