Het raadsel van het geluk

filosoferen met Marcel Proust

EAN:  9789464075267
Publicatie datum:   06-01-2022
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal pagina's:  71

  Bestelbaar

Dit boek gaat over het schrijversgeluk. Wat beweegt schrijvers ertoe de dag op te offeren voor de nacht om een meesterwerk te voltooien? Ook al gaat dat ten koste van het eigen leven?

Wie schrijft, doet dat om gelezen te worden. Het raadsel van het geluk gaat ook over het lezersgeluk. In zijn onsterfelijke meesterwerk verkent Marcel Proust dat aparte geluk dat ons als lezer kan overvallen. Denken is bij Proust een scheppend denken en daar nemen wij als lezer aan deel.

Wat de auteur van dit boek fascineert, is niet een gerichte zoektocht naar een (abstracte) waarheid, maar wel hoe Proust je anders leert ‘denken over denken’. Dat is de filosofische draagwijdte van Prousts meesterwerk. Er is een waarheid die enkel de literatuur kan scheppen, gaandeweg, en het schrijven zelf is dat leerproces.

Het raadsel van het geluk laat zich dan ook lezen als een handleiding bij het ‘proustisme’, maar wil evengoed het geluksgevoel ontraadselen dat met schrijven én lezen samengaat.

Dorine Vergote is germaniste en filosofe. Zij is tekstschrijver voor artistieke projecten en maakte een doctoraat over de Franse filosoof Gilles Deleuze.

  EAN: 9789464075267
  Auteur: 
  Uitgever: Uitgeverij Vrijdag
  Publicatie datum:   06-01-2022
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 112 mm
  Breedte: 181 mm
  Dikte: 9 mm
  Gewicht: 89 gr
  Status:  Bestelbaar
  Aantal pagina's: 71
  Reeks:   Questa-reeks
  Keywords:   Proust Marcel;Geluk;filosofie