Seks in biopolitieke tijden

levenskunst met Foucault en Lacan

EAN:  9789024451814
Publicatie datum:   10-02-2022
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal pagina's:  176

  Bestelbaar

Verhelderend commentaar op Foucaults ‘Geschiedenis van de seksualiteit’ biedt nieuwe inzichten over ethiek, seks en levenskunst.

Verhelderend commentaar op Foucaults Geschiedenis van de seksualiteit biedt nieuwe inzichten over ethiek, seks en levenskunst.


Seks is geen zaak van regels en wetten, maar van levenskunst, stelt Michel Foucault in zijn Geschiedenis van de seksualiteit. Filosoof Marc De Kesel gidst ons vlot en helder door het labyrint van Foucaults filosofische analyses. Hij schuwt ongemakkelijke waarheden niet en laat zien dat seks, macht en levenskunst nauw met elkaar verweven zijn.


Foucault richt zijn scherpste pijlen op de psychoanalyse en haar ‘theorie van het verlangen’. Moeten wij inderdaad van het concept ‘verlangen’ af, zoals hij beweert? Met Jacques Lacan legt De Kesel argumenten op tafel om daaraan te twijfelen. Daarmee is niet het hele idee van de levenskunst van de baan, maar een ‘kritische theorie’ is meer dan welkom om de moraliserende listen van de levenskunst te ontzenuwen. Ethiek begint volgens De Kesel pas voorbij moralisering.

 

Marc De Kesel is filosoof en doet onderzoek in domeinen als cultuur- en kunstkritiek, religie- en mystiektheorie, Holocaustreceptie en lacaniaanse theorie. Hij publiceerde onder meer Goden breken (2010), Auschwitz mon amour (2012) en Het münchhausenparadigma (2019).

  EAN: 9789024451814
  Auteur: 
  Uitgever: Boom uitgevers Amsterdam
  Publicatie datum:   10-02-2022
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 200 mm
  Breedte: 126 mm
  Dikte: 17 mm
  Gewicht: 220 gr
  Status:  Bestelbaar
  Aantal pagina's: 176
  Keywords:   lacan jacques;foucault michel;ethiek;seksualiteit;filosofie