Boekhandel Raaklijn - 8000 Brugge

Goede tijden, slechte tijden in de antieke wereld


Nederlands | 29-11-2023 | 336 pagina's

9789044654806

Hardback


  Lees de eerste pagina's

€ 29,99

  Voeg toe aan mijn Winkelwagen
 Voorraad

   Bestelbaar
Tekst achterflap

Fik Meijer over regeren in de Oudheid: een even fascinerend als actueel boek.

Mensen hebben altijd geworsteld met de vraag hoe ze hun dorp, stad of land politiek moesten inrichten. Bij het bedenken en ontwikkelen van regeringssystemen hebben de Grieken en Romeinen een belangrijke rol gespeeld. Vanaf de heldensamenleving van Homerus tot het verval van het keizerschap in Rome hebben ze geëxperimenteerd met de meest uiteenlopende staatsvormen: het koningschap en de tirannie in enkele Griekse stadstaten, de democratie in Athene, de militaristische regering van Sparta, de god-koningen van de hellenistische rijken, de gemengde constitutie van de Romeinse republiek en ten slotte het keizerschap, dat meer dan vijf eeuwen standhield.
Sommige regeringssystemen waren succesvol, andere pakten minder goed uit of waren ronduit rampzalig voor de samenleving. Dat hing mede af van de mate waarin ze aantrekkelijk waren voor grote groepen in die samenleving. In dit boek komen alle ‘deelnemers’ bij de politieke processen ruimschoots aan bod, evenals de buitenstaanders die geen deel hadden aan de politiek: vrouwen, vreemdelingen en slaven. Zij hadden niet of nauwelijks de mogelijkheid om te reageren op de plannen van de bestuurders.

Fik Meijer (1942) is classicus/oudhistoricus en auteur van een inmiddels omvangrijk oeuvre, waaronder de bestsellers Keizers sterven niet in bed, Gladiatoren, De vele gezichten van Sicilië en, met Ilja Gort, Wijn als een Romein.

Over De vele gezichten van Sicilië:

‘Een helder, actueel en veelzijdig boek.’
NRC

‘Wandel mee met de ideale docent Fik Meijer door de geschiedenis van het grootste eiland in de Middellandse Zee. (...) Meijer gaat een vleugje horror niet uit de weg.’
Nederlands Dagblad

Over Wijn als een Romein:

‘Een heerlijk boek, dat wat de oudheid betreft vooral focust op de Romeinse wijncultuur, simpelweg omdat we daar het meeste van weten.’
Standaard der Letteren

Details

EAN :9789044654806
Auteur: 
Uitgever :Uitgeverij Prometheus
Publicatie datum :  29-11-2023
Uitvoering :Hardback
Taal :Nederlands
Hoogte :235 mm
Breedte :162 mm
Dikte :34 mm
Gewicht :742 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :336
Keywords :  griekenland;oudheid;romeinse rijk