Rationaliteit

wat rationeel denken is en waarom we het meer dan ooit nodig hebben

EAN:  9789045034416
Publicatie datum:   30-09-2021
Uitvoering:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal pagina's:  432

  Bestelbaar

In ‘Rationaliteit’ legt Steven Pinker de belangrijkste instrumenten voor rationeel denken uit, leidt de lezer door de basisprincipes van logica, kritisch denken, waarschijnlijkheid, correlatie en causaliteit, en helpt ons om alleen en met anderen rationele keuzes te maken. Redelijkheid is de belangrijkste troef waarover burgers en bestuurders beschikken.
Het onderwerp kan bijna niet actueler. Hoe is het mogelijk dat de menselijke soort de grootste wetenschappelijke inzichten heeft verworven en tevens almaar meer nepnieuws, complottheorieën als QAnon en post-truth-retoriek produceert? In de eenentwintigste eeuw bereikt de mensheid nieuwe hoogten van wetenschappelijk inzicht – en lijkt tegelijkertijd haar verstand te verliezen.
Na Verlichting nu, waarin Steven Pinker de menselijke vooruitgang bezong, laat hij nu zien hoe we rationaliteit in ons leven en in de publieke sfeer kunnen versterken.

De mensheid is slimmer dan ooit, maar lijkt zich tegelijkertijd te verliezen in nepnieuws en complottheorieën. Steven Pinker legt uit wat rationeel denken is en waarom we het nu zo hard nodig hebben.

  EAN: 9789045034416
  Auteur: 
  Uitgever: Atlas-Contact
  Publicatie datum:   30-09-2021
  Uitvoering: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 162 mm
  Breedte: 238 mm
  Dikte: 32 mm
  Gewicht: 714 gr
  Status:  Bestelbaar
  Aantal pagina's: 432
  Keywords:   Rationalisme;Denken;Logica