Het liberalisme en zijn schaduwzijden

verdediging van een klassiek ideaal

EAN:  9789045047027
Publicatie datum:   21-06-2022
Uitvoering:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal pagina's:  224

  Bestelbaar

In deze heldere analyse van de huidige politieke onvrede biedt Fukuyama, de belangrijkste politieke filosoof ter wereld, een essentiële verdediging van het liberalisme en de liberale democratie.

Het klassieke liberalisme verkeert in een staat van crisis. Dat dit systeem, dat is gebaseerd op fundamentele beginselen van gelijkheid en de rechtsstaat en dat de rechten van individuen om hun eigen vormen van geluk na te streven benadrukt, niet altijd zijn eigen idealen waarmaakte, is geen geheim. In het Westen werd aan veel mensen gelijkheid voor de wet ontzegd. Wie meetelde als volwaardig mens met universele rechten werd eeuwenlang betwist, en pas recent is deze omissie gerepareerd.
De principes van het liberalisme zijn de afgelopen decennia door zowel rechts als links tot uitersten gedreven: neoliberalen maakten een cultus van economische vrijheid, terwijl progressieven zich richtten op identiteit boven universaliteit. Het resultaat, stelt Fukuyama, is toenemende polarisatie en een toenemend gevaar voor onze democratie. In dit heldere verslag van de huidige politieke onvrede biedt Fukuyama een essentiële verdediging van een liberalisme voor de eenentwintigste eeuw.

  EAN: 9789045047027
  Auteur: 
  Uitgever: Atlas-Contact
  Vertaler:  Frans Reusink
  Publicatie datum:   21-06-2022
  Uitvoering: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 144 mm
  Breedte: 215 mm
  Dikte: 26 mm
  Gewicht: 392 gr
  Status:  Bestelbaar
  Aantal pagina's: 224
  Keywords:   Liberalisme