Radeloze helden

de verbeelding van mannelijkheid in literatuur en film

EAN:  9789045048796
Publicatie datum:   13-06-2023
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal pagina's:  254

  Bestelbaar

Van Wolkers en Houellebecq tot The Big Lebowski. Met een even kritische als empathische blik vindt genderwetenschapper Maaike Meijer nieuwe manieren om naar mannelijkheid te kijken.

Na jaren te hebben geschreven over de verbeelding van vrouwen in de cultuurgeschiedenis, besloot Maaike Meijer de literatuur, films en series van mannelijke makers en dito hoofdpersonages een nieuwe kans te geven. En wat ze daar vond, verraste haar: het wemelt er van de geschiedenissen die een uitgesproken antiheld tot onderwerp hebben, die haaks staat op het gangbare maatschappelijke mannelijkheidsbeeld. Meijer beschouwt deze verhalen niet als universeel, maar specifiek als mannenverhalen, en opent nieuwe vensters op ‘het mannenvraagstuk’.

Ze herleest onder meer Melville, Wolkers, Te Gussinklo, Hermans en Houellebecq, kijkt naar Casablanca, The Power of The Dog, Dolor y Gloria, The Big Lebowski, One Flew Over the Cuckoo’s Nest, en naar tv-series als Borgen en The Queens’ Gambit. Ze herschrijft freudiaanse verhalen over castratie-angst en penisnijd, onderzoekt haar eigen relatie tot genderfluïditeit, beschrijft de mannelijkheid in zichzelf en beschouwt het mannelijk lijden met een even kritische als empathische blik.

  EAN: 9789045048796
  Auteur: 
  Uitgever: Atlas-Contact
  Publicatie datum:   13-06-2023
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 231 mm
  Breedte: 150 mm
  Dikte: 22 mm
  Gewicht: 394 gr
  Status:  Bestelbaar
  Aantal pagina's: 254
  Keywords:   mannen in de literatuur;mannen in de film