Boekhandel Raaklijn - 8000 Brugge

De patroonzoekers


Nederlands | 23-09-2022 | 303 pagina's

9789057125669

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 24,99


 Voorraad

   Bestelbaar
Tekst achterflap

‘Op grond van uitgebreid onderzoek stelt Baron-Cohen dat de meesten van ons de wereld op een geheel eigen manier waarnemen. Sommigen richten zich op mensen, anderen op dingen. De auteur toont overtuigend aan dat de tweede soort – de patroonzoeker – aan de basis staat van de moderne menselijke beschaving.’ – Frans de waal

‘Dit boek werpt licht op een van de meest kenmerkende eigenschappen van de mensheid, viert de menselijke cognitieve diversiteit en is rijk aan empathie en psychologisch inzicht.’ – Steven Pinker

‘Een fascinerend boek over het “spectrum” van denkstijlen.’ – Martin Rees

Waarom kunnen mensen dingen uitvinden? In dit boek presenteert Simon Baron-Cohen over die vraag een nieuwe theorie: ons brein bevat een soort machine, het ‘systemiseermechanisme’, waarmee we patronen kunnen herkennen, in het bijzonder als-en-dan-patronen. Daarmee onderscheiden we ons van andere diersoorten.

Het systemiseermechanisme is zeer goed ontwikkeld bij uitvinders en iedereen die een bepaald systeem wil perfectioneren, zoals wetenschappers, ingenieurs, technici, ambachtslieden, musici, kunstenaars, fotografen, filmmakers, ontwerpers, sporters, ondernemers of advocaten. Bovendien blijkt dat de genen voor systemiseren deels overlappen met de genen voor autisme. Door deze connectie laat De patroonzoekers ons tevens anders denken over mensen die anders denken.

Baron-Cohen beschrijft hoe ons unieke vermogen om dingen uit te vinden de menselijke vooruitgang al 70.000 jaar aanstuurt – van het eerste muziekinstrument tot de agrarische, industriële en digitale revoluties.

Details

EAN :9789057125669
Auteur: 
Uitgever :Uitgeverij Nieuwezijds
Publicatie datum :  23-09-2022
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :216 mm
Breedte :137 mm
Dikte :26 mm
Gewicht :401 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :303
Keywords :  denken;intelligentie;cognitiewetenschap;autismespectrumstoornissen