EAN:  9789058758828
Publicatie datum:   01-11-2022
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal pagina's:  244

  Bestelbaar

Deze klassieke tekst uit de islamitische filosofische traditie is voor het eerst in het Nederlands vertaald. De deugdzame stad is het hoofdwerk van de middeleeuwse islamitische filosoof Aboe Nasr al‑Farabi. In dit werk verkondigt Al‑Farabi dat we het hoogste geluk al tijdens het leven kunnen bereiken — en dus niet pas na de dood. Ook stelt hij dat we correcte kennis van de wereld en haar schepper kunnen bereiken op de kracht van de rede alleen; religieuze openbaring is daarbij dus niet strikt nodig. Verder betoogt hij dat er verschillende deugdzame steden met verschillende religieuze openbaringen kunnen bestaan.

Met zijn verrassende ideeën over de rol van religie in staat en samenleving ondermijnt Al‑Farabi’s werk veel vooroordelen over de islam. Het toont niet alleen de rijkdom van de islamitische filosofische traditie, maar ook haar opmerkelijke tolerantie ten opzichte van vrijdenkers en van afwijkende meningen. Het boek heeft grote invloed gehad op Mozes Maimonides, en daardoor indirect ook op Spinoza.

Aboe Nasr Al‑Farabi (870–950) is naast Avicenna en Averroës een van de grote filosofen uit de islamitische traditie. Hij maakte de Griekse filosofie toegankelijk voor Arabische lezers, en wordt daarom ook wel ‘de tweede leraar’ genoemd, naast de eerste leraar, Aristoteles.

Vertaler Michiel Leezenberg is expert op het gebied van de islamitische filosofie.

  EAN: 9789058758828
  Auteur: 
  Uitgever: Boom uitgevers Amsterdam
  Vertaler:  Michiel Leezenberg
  Publicatie datum:   01-11-2022
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 210 mm
  Breedte: 135 mm
  Dikte: 19 mm
  Gewicht: 326 gr
  Status:  Bestelbaar
  Aantal pagina's: 244
  Reeks:   Boom klassiek
  Keywords:   Al-Farabi Abu-Nasr Muhammad