Een verzwegen leven

onze Congolese geschiedenis in België

EAN:  9789464341157
Publicatie datum:   31-10-2022
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal pagina's:  285

  Bestelbaar

Het begint met de huwelijksfoto van haar overgrootouders. Etterbeek, 1942. Hij stelt vragen, zij gaat eindelijk op zoek naar antwoorden. De tijd is er rijp voor. Samen belanden Eva en Kristof op een rollercoaster van revelaties die meer dan drie jaar zal duren.

Wie was François Kamanda en hoe belandde hij hier? Wat doet zijn portret in het AfricaMuseum? Wat deed hij op twéé Wereldtentoonstellingen op de Heizel? Waarom kent niemand in Eva’s familie dit verhaal? En wat had François te maken met het verzet tegen de Duitse bezetter? De zoektocht legt een stuk onvertelde Belgische geschiedenis bloot.

Eva Kamanda (1991) is actrice en presentatrice. Ze werd geboren in Brussel, de stad waar haar Congolese overgrootvader zich begin twintigste eeuw als nieuwkomer vestigde.

Kristof Bohez (1983) werd in 2005 schrijvend journalist, vooral voor Het Nieuwsblad. Nadat hij Eva leerde kennen, trok hij naar Brussel, de stad waar de gevels geschiedenis zweten.

Guy Vanthemsche, emeritus professor hedendaagse geschiedenis VUB:
"Een meeslepende en ontroerende zoektocht. Familiegeschiedenis en grote geschiedenis gaan naadloos in elkaar over."

Idesbald Goddeeris, hoogleraar migratie- en koloniale geschiedenis KUL: “Dit onderzoek komt net op tijd om de vroege aanwezigheid van Congolezen in België te reconstrueren aan de hand van wegvallende eersterangsbronnen. Het microperspectief van François Kamanda maakt het prachtig geschreven boek nog aantrekkelijker.”

  EAN: 9789464341157
  Auteur: 
  Uitgever: Uitgeverij Vrijdag
  Publicatie datum:   31-10-2022
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 230 mm
  Breedte: 151 mm
  Dikte: 26 mm
  Gewicht: 518 gr
  Status:  Bestelbaar
  Aantal pagina's: 285
  Keywords:   België;koloniale geschiedenis