Barokke influencers

jezuïeten, Rubens en de kunst van het overtuigen

EAN:  9789464666243
Publicatie datum:   22-04-2023
Uitvoering:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal pagina's:  208

  Te bestellen

Hedendaagse blik op barokke meesterwerken

Hedendaagse blik op barokke meesterwerken

Hoe gebruikten jezuïeten de barokke beeldtaal van hun tijd om het publiek mee te trekken in hun visie op mens, geloof en maatschappij? In dit boek trachten verschillende auteurs deze complexe vraag te beantwoorden.

De setting is Antwerpen in de zeventiende eeuw. De stad functioneerde toen als hoofdkwartier van de jezuïetenorde in de Nederlanden en als bastion tegen het calvinisme in de Noord- Nederlandse Republiek. De kunsten beleefden er een ongeziene bloei. Schilders zoals Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck realiseerden werken in opdracht van de jezuïeten en namen deel aan het door de orde georganiseerde katholieke verenigingsleven, samen met grote groepen andere gelovigen. Zo gaat in deze publicatie veel aandacht naar de barokke Sint-Ignatiuskerk, de huidige Sint-Carolus Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein, waarvoor Rubens virtuoze plafondschilderingen realiseerde. De auteurs tonen verder aan hoe ook meer bescheiden genres, waaronder religieuze volksprenten, geïllustreerde heiligenlevens, school-, emblemata- en gebedenboeken werden aangewend om zoveel mogelijk gelovigen te enthousiasmeren, zowel in eigen land als in verre overzeese gebieden.

In deze publicatie gaat veel aandacht naar de barokke Sint-Ignatiuskerk, de huidige Sint-Carolus Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein, waarvoor Rubens virtuoze plafondschilderingen realiseerde. De auteurs tonen verder aan hoe ook meer bescheiden genres, waaronder religieuze volksprenten, geïllustreerde heiligenlevens, school-, emblemata- en gebedenboeken werden aangewend om zoveel mogelijk gelovigen te enthousiasmeren, zowel in eigen land als in verre overzeese gebieden.

  EAN: 9789464666243
  Uitgever: Hannibal Books
  Publicatie datum:   22-04-2023
  Uitvoering: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 280 mm
  Breedte: 230 mm
  Status: Te bestellen
  Aantal pagina's: 208
  Keywords:   jezuïeten;barok;barokke schilderkunst;antwerpen;carolus borromeuskerk;snijders&rockoxhuis;erfgoedbibliotheek hendrik conscience;barokke influencers;rubens peter paul;godsdienst en kunst;belgië;antwerpen (stad);17de eeuw