Boekhandel Raaklijn - 8000 Brugge

Barokke influencers


Nederlands | 22-04-2023 | 207 pagina's

9789464666243

Hardback


  Lees de eerste pagina's

€ 49,95

  Voeg toe aan mijn winkelwagen
 Voorraad

   Te bestellen
Korte beschrijving/Annotatie

Hedendaagse blik op barokke meesterwerken

Tekst achterflap

Hedendaagse blik op barokke meesterwerken

Hoe gebruikten jezuïeten de barokke beeldtaal van hun tijd om het publiek mee te trekken in hun visie op mens, geloof en maatschappij? In dit boek trachten verschillende auteurs deze complexe vraag te beantwoorden.

De setting is Antwerpen in de zeventiende eeuw. De stad functioneerde toen als hoofdkwartier van de jezuïetenorde in de Nederlanden en als bastion tegen het calvinisme in de Noord- Nederlandse Republiek. De kunsten beleefden er een ongeziene bloei. Schilders zoals Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck realiseerden werken in opdracht van de jezuïeten en namen deel aan het door de orde georganiseerde katholieke verenigingsleven, samen met grote groepen andere gelovigen. Zo gaat in deze publicatie veel aandacht naar de barokke Sint-Ignatiuskerk, de huidige Sint-Carolus Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein, waarvoor Rubens virtuoze plafondschilderingen realiseerde. De auteurs tonen verder aan hoe ook meer bescheiden genres, waaronder religieuze volksprenten, geïllustreerde heiligenlevens, school-, emblemata- en gebedenboeken werden aangewend om zoveel mogelijk gelovigen te enthousiasmeren, zowel in eigen land als in verre overzeese gebieden.

Slogan/Promotie

In deze publicatie gaat veel aandacht naar de barokke Sint-Ignatiuskerk, de huidige Sint-Carolus Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein, waarvoor Rubens virtuoze plafondschilderingen realiseerde. De auteurs tonen verder aan hoe ook meer bescheiden genres, waaronder religieuze volksprenten, geïllustreerde heiligenlevens, school-, emblemata- en gebedenboeken werden aangewend om zoveel mogelijk gelovigen te enthousiasmeren, zowel in eigen land als in verre overzeese gebieden.

Details

EAN :9789464666243
Uitgever :Hannibal Books
Publicatie datum :  22-04-2023
Uitvoering :Hardback
Taal :Nederlands
Hoogte :280 mm
Breedte :230 mm
Status :Te bestellen
Aantal pagina's :207
Keywords :  jezuïeten;barok;barokke schilderkunst;antwerpen;carolus borromeuskerk;snijders&rockoxhuis;erfgoedbibliotheek hendrik conscience;barokke influencers;rubens peter paul;godsdienst en kunst;belgië;antwerpen (stad);17de eeuw