Echt verbonden

geschiedenis van het homohuwelijk in België

EAN:  9789464750089
Publicatie datum:   01-06-2023
Uitvoering:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal pagina's:  403

  POD (Beschikbaar als print-on-demand.)

Paul Borghs schetst aan de hand van onder meer interviews, tijdsdocumenten en interne verslagen de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in België die hebben geleid tot de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht.

Hoe werd België het tweede land ter wereld met een homohuwelijk? Dat is een verhaal over nederlagen en successen, met vooral veel verrassende wendingen.

Een verhaal dat start in 1989 in Denemarken. In de nasleep van de aidsepidemie voerde dat land een geregistreerd partnerschap in. In België kwam het debat over een partnerschapsregeling pas in een stroomversnelling terecht na de registratie van het samenlevingscontract van Tom Lanoye en René Los in 1996. Na heel wat bochtenwerk en tegenkanting werd een minimale regeling – de wettelijke samenwoning – uitgewerkt. De grote doorbraak kwam er pas na 1999, toen een paars-groene meerderheid koos voor het homohuwelijk.

Paul Borghs schetst aan de hand van onder meer interviews, tijdsdocumenten en interne verslagen de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in België die hebben geleid tot de openstelling van het huwelijk.

Hoera, het homohuwelijk bestaat 20 jaar! Het is ongelooflijk hoe snel de emancipatie van holebi’s is gegaan in de afgelopen decennia. Maar holebirechten weer afbouwen kan snel gaan, waakzaamheid is geboden. Daarom is het zo belangrijk dat de geschiedenis van de jarenlange strijd voor het homohuwelijk wordt opgeschreven en doorgegeven aan toekomstige generaties. -- Wim De Vilder, journalist en nieuwslezer VRT

Een meticuleus gedocumenteerd relaas over sociale en politieke verandering. Verplicht voer voor eenieder die wil begrijpen hoe een van de wezenlijkste ethische omwentelingen in België tot stand kwam. -- Dave Sinardet, professor politieke wetenschappen VUB

  EAN: 9789464750089
  Auteur: 
  Uitgever: Ertsberg
  Publicatie datum:   01-06-2023
  Uitvoering: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 230 mm
  Breedte: 150 mm
  Dikte: 36 mm
  Gewicht: 652 gr
  Status: POD (Beschikbaar als print-on-demand.)
  Aantal pagina's: 403
  Keywords:   homohuwelijk;lgbtiq+;queer;belgie;adoptie;homoseksualiteit;belgië;huwelijk;homoseksuelen