Boekhandel Raaklijn - 8000 Brugge

Hak om, die boom


Nederlands | 30-09-2023 | 312 pagina's

9789464750140

Paperback / softback


€ 27,95

  Voeg toe aan mijn Winkelwagen
 Voorraad

   Bestelbaar
Korte beschrijving/Annotatie

Om te begrijpen wat er in dit stukje Vlaanderen in de zevende eeuw gebeurde, keert Geert Berings een heel eind terug in de tijd. Wat er in die eeuwen precies aan de hand was, blijft grotendeels verscholen in een dikke mist. Maar een frisse lezing van de geschreven bronnen en recente archeologische vondsten bieden een glimp. Geert Berings maakt er zijn verhaal mee.

Tekst achterflap

Eén man en één mirakel volstonden om de koppige heidenen in de noordelijke uithoeken van het rijk van de Franken tot het ware geloof te bekeren. Zo stelden de middeleeuwse biografen van de heilige Amandus de kerstening in Vlaanderen voor. Maar wat blijft er van de heilige over na een kritische lectuur van hun wonderlijke verhalen? Wie was die man? Wat dreef hem? Wie waren de mensen die hij in de Scheldevallei kwam bekeren?

Om te begrijpen wat er in dit stukje Vlaanderen in de zevende eeuw gebeurde, keert Geert Berings een heel eind terug in de tijd. Hoe drukten de Romeinse veroveraars in de eerste eeuwen van onze jaartelling hun stempel op de samenleving? Wat bleef er van die romanisering over toen de Romeinen de controle verloren en Germaanse boeren de vrijgekomen gronden innamen? Hoe verliep de confrontatie tussen die eenvoudige Franken en die man uit het zuiden met zijn Latijn en zijn vreemde ideeën? Moesten ze nu echt hun heilige bomen omhakken?

Wat er in die eeuwen precies aan de hand was, blijft grotendeels verscholen in een dikke mist. Maar een frisse lezing van de geschreven bronnen en recente archeologische vondsten bieden een glimp. Geert Berings maakt er zijn verhaal mee.

Slogan/Promotie

Geert Berings is een deskundig onderzoeker maar ook een verteller. Hij schetst een levendig beeld van de zogenaamde ‘duistere’ vroege middeleeuwen in onze streken. Samen met de heilige Amandus reizen we door een onbekende wereld van bisschoppen, krijgers en boeren. -- Jan Dumolyn, historicus UGent

Details

EAN :9789464750140
Auteur: 
Uitgever :Ertsberg
Publicatie datum :  30-09-2023
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :230 mm
Breedte :150 mm
Dikte :29 mm
Gewicht :538 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :312
Keywords :  middeleeuwen;kerstening;vlaanderen;het verhaal van vlaanderen;christendom;sint-amandus;amandus