EAN:  9789493039728
Publicatie datum:   29-09-2022
Uitvoering:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal pagina's:  160

  Bestelbaar

Schilder, etser en fotograaf Jozef Van Ruyssevelt (1941- 1985) heeft in een korte tijdspanne een rijk en intens oeuvre tot stand gebracht, dat nog veel te weinig bekend is. Hij was een meester in het gebruik van kleur en clair-obscur, en zijn alledaagse omgeving vormde voor hem een niet-aflatende bron van inspiratie - meubels, gebruiksvoorwerpen, planten, muren, ramen, gebladerte, graspartijen, het omliggende platteland. In zijn stijl vallen de abrupte overgangen op die ook karakteristiek waren voor zijn nu eens geëxalteerde, dan weer neerslachtige persoonlijkheid.

Dit boek presenteert een groot aantal essentiële werken, waarvan er vele nooit eerder zijn gereproduceerd, aangevuld met nog ongepubliceerde foto's uit het archief van de kunstenaar.
Bij het beeldende werk bevinden zich verschillende gouaches die worden bezocht door de geesten van Turner, Constable, Van Gogh, Hopper, Twombly of Rothko.
Maar een geest is geen invloed. Van Ruyssevelt putte niet rechtstreeks uit hun schilderijen en zou dat ook niet hebben willen doen. De werken in kwestie duiden op een mysterieus, geheim pact tussen schilders en de Schilderkunst: 'bezocht worden', dat is in dit boek de andere betekenis van 'bezoek'.

  EAN: 9789493039728
  Auteur: 
  Uitgever: Ludion
  Vertaler:  Rokus Hofstede
  Publicatie datum:   29-09-2022
  Uitvoering: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 280 mm
  Breedte: 190 mm
  Status:  Bestelbaar
  Aantal pagina's: 160
  Keywords:   van ruyssevelt jozef